Przepis na kulki mocy bez cukru.

- innowacja.

 

Kulki mocy – bez cukru

Składniki:

Kulki jaglane:

  • 150 g kaszy jaglanej 
  • 400 ml mleka kokosowego 
  • 200 ml wody 
  • 15 g oleju kokosowego 
  • 50 g Cukru brzozowego Ksylitolu lub miodu, syropu z agawy lub niewielkiej ilości cukru
  • 40 g wiórków kokosowych 

Do obtoczenia:

  • wiórki kokosowe

Wykonanie:

- Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz po bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Odcedź na sicie. Mleko kokosowe i wodę przelej do garnka. Dodaj ksylitol. 

- Ugotuj kaszę jaglaną na mleku kokosowym z wodą i dodatkiem ksylitolu, do momentu aż wchłonie cały płyn. Najlepiej gotować ją na małym ogniu.

- Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy oraz wiórki kokosowe i wymieszaj.

- Całość zblenduj. W tym przepisie nie musisz blendować kaszy na jednolitą, kremową masę. Niedoskonałości są mile widziane.

- Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z masą i odstaw do wystudzenia, a następnie do lodówki.

- Nabieraj masę łyżką i dłońmi formuj kulki. Obtocz je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem najlepiej je schłodzić.

Warto wiedzieć:

  1. Nigdy nie pomijaj płukania kaszy jaglanej. Dzięki temu zabiegowi, pozbywamy się gorzkiego posmaku, który ma kasza jaglana.
  2. Zamiast ksylitolu możesz użyć miodu, syropu z agawy lub cukru,
  3. Na rynku dostępne są różne mleka kokosowe. Do ciast i deserów starajmy się wybierać napój kokosowy składający się wyłącznie z miąższu kokosowego i wody.

Smacznego!