Przepis na kulki mocy bez cukru.
- innowacja.
Kulki mocy – bez cukru
Składniki:
Kulki jaglane:
- 150 g kaszy jaglanej
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody
- 15 g oleju kokosowego
- 50 g Cukru brzozowego Ksylitolu lub miodu, syropu z agawy lub niewielkiej ilości cukru
- 40 g wiórków kokosowych
Do obtoczenia:
- wiórki kokosowe
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz po bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Odcedź na sicie. Mleko kokosowe i wodę przelej do garnka. Dodaj ksylitol.
- Ugotuj kaszę jaglaną na mleku kokosowym z wodą i dodatkiem ksylitolu, do momentu aż wchłonie cały płyn. Najlepiej gotować ją na małym ogniu.
- Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy oraz wiórki kokosowe i wymieszaj.
- Całość zblenduj. W tym przepisie nie musisz blendować kaszy na jednolitą, kremową masę. Niedoskonałości są mile widziane.
- Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z masą i odstaw do wystudzenia, a następnie do lodówki.
- Nabieraj masę łyżką i dłońmi formuj kulki. Obtocz je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem najlepiej je schłodzić.
Warto wiedzieć:
- Nigdy nie pomijaj płukania kaszy jaglanej. Dzięki temu zabiegowi, pozbywamy się gorzkiego posmaku, który ma kasza jaglana.
- Zamiast ksylitolu możesz użyć miodu, syropu z agawy lub cukru,
- Na rynku dostępne są różne mleka kokosowe. Do ciast i deserów starajmy się wybierać napój kokosowy składający się wyłącznie z miąższu kokosowego i wody.
Smacznego!