Bananowy robal
W tym tygodniu zrobiliśmy bananowego robala. Dzieciaki z grupy III spisały się na medal.
Na kole kulinarnym dzieci :
- poznają zasady zdrowego odżywiania,
- poznają zasady bezpieczeństwa związane z kuchnią,
- uczą się współpracy i kultury jedzenia,
- poznają różnego rodzaju naczynia i sprzęty kuchenne,
- poznają różne sposoby wykonania prostych potraw,
- doskonalą swoje umiejętności w zakresie sprawności rąk i samoobsługi,
- wspaniale się bawią.
Koło prowadzą panie Agnieszka i Agnieszka.
>> więcej ...
Rozpoczynamy nowy rok szkolny - swoje działania rozpoczyna koło kulinarne Misiowi kucharze. W tym roku realizujemy z grupą III Innowację Zdrowo, wesoło, kolorowo w domu i w przedszkolu w ramach działań dodatkowych właśnie na naszym kole. W każdych zajęciach będą brać udział inne dzieci. Zapraszamy na fotorelację.
>> więcej ...
>> więcej ...
>> więcej ...
Owoce są źródłem witamin, dlatego na zajęciach zachęcamy dzieci do ich spożywania. Najlepszym sposobem na przekonanie przedszkolaków do spożywania owoców są działania praktyczne, dzięki którym dzieci z grupy IV zrobiły pyszne owocowe szaszłyki. Po skończonej pracy wszystkie dzieci ze smakiem zjadły owocowe przysmaki. Przedszkolakom bardzo smakowała własnoręcznie wykonana potrawa. Przygotowanie szaszłyków dało dzieciom wiele satysfakcji i radości
>> więcej ...
>> więcej ...
Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej.Pierniki, zwane miodownikami, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Wyrobienie ciasta wymagało żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego gęstość i twardość. Ciasto dojrzewało bardzo wolno i mogło być przechowywane w stanie surowym przez kilka miesięcy. Ciasto leżakowało czasem i ponad 20 lat, często zarabiano je w dniu narodzin dziecka, by upiec piernik na wesele. Zaczyn był tak cenny, że stanowił część posagu panny młodej Z biegiem czasu pierniki stawały się coraz bardziej popularne – wyrabiano je przez cały adwent. Przed święta Katarzyną pieczono małe „katarzynki”, najczęściej w kształcie serduszek, na świętą Katarzynę rozpoczynano pieczenie dużych pierników na świąteczny stół, na świętego Mikołaja wypiekano „mikołajki” – pierniczki w różnych kształtach, dołączane do mikołajkowych prezentów, zaś w XIX wieku stały się nieodzowną ozdobą choinek.
>> więcej ...
>> więcej ...
>> więcej ...
>> więcej ...