Koło kulinarne

Tutaj będzie krótki opis ...

ten tydzień

Święta tuż tuż- piernikowe szaleństwo

Polska tradycja piernikowa sięga czasów kuchni starosłowiańskiej.Pierniki, zwane miodownikami, znane były u słowiańskich pogan jako mieszanina miodu i grubo miażdżonej pszenicy. Od XIV wieku do miodowników dodawano „pierne” czyli pieprzną przyprawę korzenną, od której wzięła się też nazwa pierników. Wyrobienie ciasta wymagało żmudnej i ciężkiej pracy, ze względu na jego gęstość i twardość. Ciasto dojrzewało bardzo wolno i mogło być przechowywane w stanie surowym przez kilka miesięcy. Ciasto leżakowało czasem i ponad 20 lat, często zarabiano je w dniu narodzin dziecka, by upiec piernik na wesele. Zaczyn był tak cenny, że stanowił część posagu panny młodej Z biegiem czasu pierniki stawały się coraz bardziej popularne – wyrabiano je przez cały adwent. Przed święta Katarzyną pieczono małe „katarzynki”, najczęściej w kształcie serduszek, na świętą Katarzynę rozpoczynano pieczenie dużych pierników na świąteczny stół, na świętego Mikołaja wypiekano „mikołajki” – pierniczki w różnych kształtach, dołączane do mikołajkowych prezentów, zaś w XIX wieku stały się nieodzowną ozdobą choinek.

Karmelowe wafelki z owocami gr V

Warzywne kanapki gr IV

kola