Kodowanie na dywanie

Kodowanie to przekazywanie informacji, tworzenie zrozumiałego dla odbiorcy przekazu, to instrukcja, która może być zapisana na wiele różnych sposobów. Kodowanie to rodzaj szyfru, znany nadawcy i odbiorcy. Kodowanie to przygoda i zabawa.

Wychodząc naprzeciw potrzebom edukacyjnym  przyszłych uczniów chcemy w naszym przedszkolu  wprowadzić dzieci w świat kodowania. Podstawowe zagadnienia programistyczne będą wdrażane podczas zabaw bazujących wyłącznie na aktywności dzieci . Dlatego też, przedszkolaki swoją przygodę  z kodowaniem rozpoczną na dywanie w sali multimedialnej. Na początku zaproponuję dzieciom zabawy z wykorzystaniem maty, kolorowych kubeczków i obrazków, gier planszowych, póżniej dołączy do nas robot interaktywny, edukacyjny Photon.

W miesięcu grudniu bawiliśmy się w dyktanda graficzne, określaliśmy współrzędne, wyszukiwaliśmy podobieńst i różnic:

ten rok szkolny

Jesienne dary Pani Jesieni

Za nami kolejne spotkanie. Dzisiaj mieliśmy gościa , był nim Wiktor z grupy III pokazywaliśmy co umiemy ,w co się bawimy i z czym się zmagamy. A na dzisiejszym kole działo się , działo. W ruch szły mazaki, klocki, kolorowe kubeczki, Photon.

Pierwsze spotkanie koła Kodowanie na dywanie

W dniu dzisiejszym odbyło się pierwsze spotkanie naszego koła. W tym roku szkolnym na zajęcia uczęszczają dzieci z trzech grup wiekowych. Wsparcie starszych kolegów, intuicja młodszych i wspólna radość tworzenia to wspaniałe, pouczające wykonywanie zadań z programu Uczymy dzieci programować.

Dźwięki zwierząt domowych

W czasie dzisiejszych zajęć programowaliśmy Photona jako zwierzę domowe.Dzieci przyporządkowywały obrazki związane z dźwiękami jakie są dostępne w aplikacji Photon Edu. Próbowaliśmy również rozwiązać zadanie które mamy do wykonania w programie " Dzieci uczą się programować ". Aby dokończyć zadanie musimy jeszcze poćwiczyć orientację przestrzenną.

Kodable na dywanie

Kodable to aplikacja ,my zaaranżowaliśmy grę bez sprzętu. Wystarczyły nam kwadraciki, mata i rzodkiewka Żaneta.Sterowalismy jej torem poruszania, niektórym się udało. Uczyliśmy też Photona  liczyć do sześciu.

kola