ten rok kalendarzowy

Dźwięki zwierząt domowych

W czasie dzisiejszych zajęć programowaliśmy Photona jako zwierzę domowe.Dzieci przyporządkowywały obrazki związane z dźwiękami jakie są dostępne w aplikacji Photon Edu. Próbowaliśmy również rozwiązać zadanie które mamy do wykonania w programie " Dzieci uczą się programować ". Aby dokończyć zadanie musimy jeszcze poćwiczyć orientację przestrzenną.

Kodable na dywanie

Kodable to aplikacja ,my zaaranżowaliśmy grę bez sprzętu. Wystarczyły nam kwadraciki, mata i rzodkiewka Żaneta.Sterowalismy jej torem poruszania, niektórym się udało. Uczyliśmy też Photona  liczyć do sześciu.

Kodowanie to przekazywanie informacji, tworzenie zrozumiałego dla odbiorcy przekazu, to instrukcja, która może być zapisana na wiele różnych sposobów. Kodowanie to rodzaj szyfru, znany nadawcy i odbiorcy. Kodowanie to przygoda i zabawa.

Wychodząc naprzeciw potrzebom edukacyjnym  przyszłych uczniów chcemy w naszym przedszkolu  wprowadzić dzieci w świat kodowania. Podstawowe zagadnienia programistyczne będą wdrażane podczas zabaw bazujących wyłącznie na aktywności dzieci . Dlatego też, przedszkolaki swoją przygodę  z kodowaniem rozpoczną na dywanie w sali multimedialnej. Na początku zaproponuję dzieciom zabawy z wykorzystaniem maty, kolorowych kubeczków i obrazków, gier planszowych, póżniej dołączy do nas robot interaktywny, edukacyjny Photon.

W miesięcu grudniu bawiliśmy się w dyktanda graficzne, określaliśmy współrzędne, wyszukiwaliśmy podobieńst i różnic:

kola