JADŁOSPIS
Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.
Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.
Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

- 01.09.2020 do 30.11.2020
Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców
I TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną, kolorowa kanapka (chleb pszenny i ze słonecznikiem, masło, wędlina wieprzowa, pomidor );
II śniadanie: sok jabłkowo - malinowy;
Obiad : Zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami zabielana ,klopsiki wieprzowe w sosie własnym ,pęczotto z prażoną cebulką, mizeria z ogórka świeżego, lemoniada cytrynowa;
Bezml: Zupa bez zabielania, ogórek kiszony;
Podwieczorek : Zupa mleczna z makaronem kokardki, rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną własnego wypieku;
Bezml: Herbata miętowa;
Wtorek
Śniadanie: Kakao na mleku, chleb pszenny i żytni z masłem, pasta z mięsa i warzyw pieczonych własnego wyrobu, ogórek małosolny / kiszony;
Bezml: Herbata rumiankowa;
Obiad: Zupa – krem z cukinii / dyni z grzankami i zieleniną zabielana, potrawka z kurczaka w sosie warzywnym, ziemniaki opiekane, surówka z marchwi, pora i jabłka w sosie jogurtowo – śmietanowym ,kompot z czarnych porzeczek;
Bezml: Zupa bez zabielania;
Podwieczorek: Herbata rumiankowa, ryż z jabłkami zapiekany w piecu konwekcyjno - parowym;
Środa
Śniadanie: Herbata z cytryną, stół szwedzki ( chleb pszenny i żytni / bułka zwykła ,masło, wędlina wieprzowa / drobiowa, ser żółty ,jajko, pomidor, sałata, rzodkiewka, papryka – do wyboru );
II śniadanie: świeże owoce;
Obiad: Zupa ogórkowa z warzywami i ziemniakami zabielana, kartacze z mięsem wieprzowym, surówka z kapusty kiszonej, marchewki ,cebulki i oliwki, kompot jabłkowy z cynamonem;
Bezml: Zupa bez zabielania;
Podwieczorek: Mleko, ciasto z owocami ( śliwka; truskawka; jabłko ) własnego wypieku;
Bezml: Herbata zielona z granatem;
Czwartek
Śniadanie: Kawa inka na mleku, bułka grahamka / zwykła z masłem, schab wieprzowy własnego wyrobu pieczony w piecu, rzodkiewka;
Bezml: Herbata owocowa;
Obiad: Zupa grochowa z warzywami, kociołek mięsno – warzywny z ziemniakami pieczony w piecu, sałatka z ogórka kiszonego z cebulką i oliwką. lemoniada pomarańczowa;
Podwieczorek: Herbata owocowa z żurawina, paluch pszenny z masłem i twarożkiem serowo – owocowym ( kiwi, malina, banan, borówka );
Piątek
Śniadanie: Herbata lipowa, chleb mieszany i razowy, pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem i majonezem;
II śniadanie: bukiet świeżych warzyw;
Obiad :Zupa kapuśniak z warzywami i ziemniakami, naleśniki z białym serem pod jogurtowo – owocową pierzynką;
Bezml: Zupa bez zabielania;
Podwieczorek: Napój miodowo – cytrynowy, sałatka owocowa ( arbuz, melon, gruszka, śliwka, banan, galaretka owocowa ), chrupki kukurydziane;
Bezml: Herbata z owoców leśnych;
II TYDZIEŃ
Poniedziałek
Śniadanie :Herbata zielona z dziką różą, chleb żytni i razowy z masłem, wędlina drobiowa, papryka;
II śniadanie: suszone owoce;
Obiad: Zupa krupnik z warzywami i ziemniakami zabielany, spaghetti z mięsa wieprzowego z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią, lemoniada cytrynowo - miętowa;
Bezml: Zupa bez zabielania;
Podwieczorek: Kakao na mleku, sałatka jesienna ( suszone pomidory, sałata lodowa, ogórek świeży, papryka z oliwą z oliwek), bagietka opiekana z masłem czosnkowo – ziołowym;
Bezml: Herbata lipowa;
Wtorek
Śniadanie : Herbata z cytryną, chleb słonecznikowy z masłem, parowki z szynki na gorąco, sałatka z pomidora, keczup;
Obiad: Zupa – krem jarzynowy zabielany z groszkiem ptysiowym, pierogi z mięsem drobiowo – wieprzowym, buraczki na ciepło, kompot jabłkowy z cynamonem ;
Bezml: Zupa bez zabielania;
Podwieczorek: Kawa inka na mleku, chleb pszenny z masłem ,ser żółty, jajko i szczypiorek;
Bezml: Herbata miętowa;
Środa
Śniadanie: Kakao na mleku, stół szwedzki : w tym dniu dzieci robią same kanapki (chleb pszenny i żytni ,masło, wędlina wieprzowa, ser żółty, jajko, warzywa :papryka śwież , mix sałat., ogórek świeży, kiełki rzodkiewki );
II śniadanie: świeży owoc;
Obiad: Rosół z zacierką i zieleniną, podudzie z kurczaka, pieczone, ziemniaki, bukiet jarzyn gotowanych na parze ( mini marchew, brokuł, kalafior ), kompot malinowy;
Bezml: Zupa bez zabielania;
Podwieczorek: Herbata rumiankowa, paluch pszenny z masłem, pasta z warzyw pieczonych (papryka, por, marchew, cebula, pietruszka, seler, prażone pestki słonecznika lub dyni ),ogórek kiszony;
Czwartek
Śniadanie : Zupa mleczna z kaszą jaglaną, bułka zwykła z masłem, rolada drobiowa własnego wyrobu, pomidor;
Bezml: Herbata owocowa;
II śniadanie : sok z aronii i jabłek;
Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem i świeżym koperkiem zabielana, bitki schabowe w sosie warzywnym, ryż brązowy, surówka z białej kapusty z ogórkiem świeżym, koperkiem i oliwką, kompot owocowy;
Podwieczorek: Herbata zielona z pigwą, chleb żytni z masłem, pasztet drobiowo – wieprzowy własnego wypieku, sałatka jarzynowa własnego wyrobu;
Piątek
Śniadanie: Herbata lipowa, chleb dyniowy i razowy, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewką i majonezem;
II śniadanie: chipsy bananowe;
Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany, rumsztyki rybne z sosem leczo warzywnym, ziemniaki, lemoniada pomarańczowa;
Bezml: Zupa bez zabielania;
Podwieczorek : Mleko, racuszki z jabłkiem własnego wypieku posypane cukrem pudrem;
Bezml: Herbata lipowa;





