tu kiedyś będzie logo przedszkola
Przedszkole Samorządowe nr 56
ul. Gen. J. Hallera 38
15-814 Białystok
tel.: 85 654 42 48

Przedszkole Samorządowe nr 56 w Białymstoku

JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

 

 

 

  1. 01.09.2018 do 30.11.2018

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

 

I TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie Kakao na mleku, chleb pszenny i razowy z masłem, szynka wp, sałata, ogórek

Bezml: Herbata owocowa

II śniadanie: szkl. soku jabłkowo-….

Obiad : Zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana, spaghetti z mięsem wp, sosem bolognese,  woda z pomarańczą

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek : Koktajl mleczno-owocowy własnego wyrobu, racuszki ryżowe  
z konfiturą (własnego wypieku) pieczone w piecu

Bezml: Koktajl owocowy, racuszki ryżowe z konfiturą

 

Wtorek

Śniadanie: Zacierka na mleku, , chleb żytni na zakwasie, pasta mięsno-warzywna (wyrób własny), ogórek kiszony

Bezml: Herbata 

II śniadanie  owoc

Obiad: Zupa grochowa z ziemniakami, ziemniaki, bitki schabowe duszone w sosie warzywnym, ogórek małosolny lub mizeria z ogórka zielonego, kompot owocowy

Podwieczorek:  Mleko, ciasto biszkoptowe ze śliwkami własnego wypieku

Bezml: herbata malinowa

 

 

Środa

Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną, stół szwedzki

 ( chleb z masłem, wędlina jajko, ser, warzywa)

II śniadanie: owoc

 

Obiad: Zupa brokułowa z ziemniakami zabielana, pierogi z mięsem własnego wyrobu, sałatka z buraczków, surówka z kapusty z marchewką i jabłkiem, woda
 z cytryną

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek : Kakao na mleku, bułka pszenna z masłem, ser żółty, pomidor

Bezml: herbata miętowa

 

Czwartek

Śniadanie: Owsianka z suszonymi morelami, rodzynkami, orzechami, chleb z masłem, pasztetem drobiowo-wp własnego wyrobu, pomidorem

Bezml: Owsianka na soku

Obiad: Zupa krem z cukinii zabielana, ziemniaki, kotlet pożarski pieczony w piecu konwekcyjno-parowym, surówka z marchwi, pora, jabłka, woda z cytryną

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek : Herbata, paluch pszenny z masłem, humusem z ciecierzycy
 i pieczonych warzyw(wyrób własny),ogórek kiszony

 

 Piątek

Śniadanie : Kawa inka na mleku, paluch słonecznikowy

z masłem, pasta rybna (z tuńczyka ze szczypiorem, papryką i koncentratem lub pasta z makreli z sosem majonezowo-jogurtowym)

II śniadanie: bukiet świeżych jarzyn

Obiad : Kapuśniak z ziemniakami, naleśniki z serem pod owocowo-jogurtową pierzynką, lemoniada pomarańczowa

Bezml: Zupa bez zabielania, naleśniki z prażonym jabłkiem

Podwieczorek : Herbata, połówka jabłka pieczona z budyniem /konfiturą, ciasteczka maślane/owsiane(własnego wyrobu)

 

 

II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Kawa inka na mleku, parówki na gorąco, chleb z masłem, pomidorem

Bezml: Herbata malinowa

II śniadanie: szklanka soku jabłkowo……

Obiad: Zupa pomidorowa z makaronem zabielana, ziemniaki, gałka wp

 w sosie musztardowo-śmietanowym , warzywa na parze, lemoniada pomarańczowa

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Kisiel ze świeżych owoców (własnej produkcji), chałka
z twarożkiem waniliowym

Bezml: Kisiel ze świeżych owoców (własnej produkcji ), chałka z konfiturą porzeczkową

 

Wtorek

Śniadanie : Kakao na mleku, stół szwedzki ( chleb z masłem, wędlina, ser żółty, jajko, warzywa

Bezml: Herbata z cytryną

II śniadanie: owoc

Obiad: Zupa dyniowa krem z groszkiem ptysiowym zabielana , ziemniaki, gołąbki mięsne zawijane w kapustę w sosie pomidorowo-warzywnym , kompot owocowy

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Herbata z owocami, sałatka jarzynowa własnego wyrobu, kanapka ( chleb pszenny z masłem, wędlina )

 

 

 

 

Środa

Śniadanie: Ryżanka na mleku, chleb żytni i razowy z masłem, schab pieczony własnego wyrobu, ogórek

Bezml: Herbata truskawkowa

 II śniadanie: bukiet świeżych jarzyn

Obiad: Zupa z fasolki szparagowej/kalafiorowa z ziemniakami zabielana, kluski śląskie z mięsem, sałatka jesienna ( kapusta pekińska, papryka, ogórek, pomidor suszony), woda z pomarańczą

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Herbata z cytryną, makaron z sosem jogurtowo-malinowym,

Bezml: makaron z musem malinowym

Czwartek

Śniadanie Zupa mleczna z makaronem, chleb pszenny z masłem, pieczony filet z indyka własnego wypieku, papryka

Bezml: Herbata miętowa,

II śniadanie: owoc

Obiad: Barszcz ukraiński z ziemniakami zabielany, ryż brązowy lub kasza bulgur , kurczak pieczony w piecu konwekcyjno-parowym, surówka z marchwii, jabłka i pora, woda z cytryną

 Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek: Mleko, pączuszki serowe (własnego wyrobu)

Bezml: napój miodowy własnej produkcji

Piątek

Śniadanie: Kawa inka na mleku, pasta z jajka ze szczypiorem, rzodkiewką, koperkiem,  grahamką i pomidorem

II śniadanie: kalarepka/marchew

Obiad : Zupa porowa  zabielana, ziemniaki, kotlety rybne z natką pietruszki, marchewką w panierce pieczone w piecu konwekcyjno-parowym, , surówka kapusty kiszonej z marchewką i jabłkiem, surówka z kiszonego ogórka z cebulką, woda z cytryną

Bezml: Zupa bez zabielania

Podwieczorek : Sałatka owocowa z galaretką owocową, sosem jogurtowym, wafle ryżowe, kukurydziane