Przedszkole Samorządowe nr 56 w Białymstoku
tu kiedyś będzie logo przedszkola
  • O PRZEDSZKOLU
    • O nas
    • Oferta
    • Osiągnięcia
  • ORGANIZACJA
    • Ramowy Rozkład Dnia
    • Plan uroczystości
    • Godziny pracy
    • Konultacje nauczycieli
    • Plan współpracy z rodzicami
  • PROGRAMY
  • DOKUMENTY
    • Koncepcja Pracy Przedszkola
    • Program wychowawczy
    • Akty prawne
    • Podstawa programowa
  • OPŁATY
  • WYDARZENIA
    • Oddział I
    • Oddział II
    • Oddział III
    • Oddział IV
    • Oddział V
  • KOŁA ZAINTERESOWAŃ
    • Koło badacza zoologa
    • Koło matematyczne
    • Koło plastyczne
    • Kodowanie na dywanie
    • Flażolety
    • Warcaby
    • Koło kulinarne
  • ZABAWY FUNDAMENTALNE
    • O programie
    • Organizacja
    • Realizacja
  • JADŁOSPIS
  • REKRUTACJA
  • RODO
  • KONTAKT
Przedszkole Samorządowe nr 56
ul. Gen. J. Hallera 38
15-814 Białystok
tel.: 85 654 42 48

Przedszkole Samorządowe nr 56 w Białymstoku

JADŁOSPIS


Jadłospis sporadycznie może ulec zmianie.

Nie stosujemy konserwantów, stosujemy przyprawy naturalne.

Wszystkie dania są wykonane przez kuchnię przedszkolną: własnego wyrobu pasztety, wędliny, ciasta, dżemy, kisiele oraz dania obiadowe.

 

 

 

 

  1. 01.09.2020 do 30.11.2020

 

Dzieci codziennie otrzymują świeży bukiet jarzyn bądź owoców

 

I TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie: Herbata owocowa z żurawiną, kolorowa kanapka (chleb pszenny i ze słonecznikiem, masło, wędlina wieprzowa, pomidor );

II śniadanie: sok jabłkowo - malinowy;

Obiad : Zupa kalafiorowa z warzywami i ziemniakami zabielana ,klopsiki wieprzowe w sosie własnym ,pęczotto z prażoną cebulką, mizeria z ogórka świeżego, lemoniada cytrynowa;

Bezml: Zupa bez zabielania, ogórek kiszony;

Podwieczorek : Zupa mleczna z makaronem kokardki, rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną własnego wypieku;

Bezml: Herbata miętowa;

 

Wtorek

Śniadanie: Kakao na mleku, chleb pszenny i żytni z masłem, pasta z mięsa i warzyw pieczonych własnego wyrobu, ogórek małosolny / kiszony;

Bezml: Herbata rumiankowa;

Obiad: Zupa – krem z cukinii / dyni z grzankami i zieleniną zabielana, potrawka z kurczaka w sosie warzywnym, ziemniaki opiekane, surówka z marchwi, pora i jabłka w sosie jogurtowo – śmietanowym ,kompot z czarnych porzeczek;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Herbata rumiankowa, ryż z jabłkami zapiekany w piecu konwekcyjno - parowym;

 

 

Środa

Śniadanie: Herbata z cytryną, stół szwedzki ( chleb pszenny i żytni / bułka zwykła ,masło, wędlina wieprzowa / drobiowa, ser żółty ,jajko, pomidor, sałata, rzodkiewka, papryka – do wyboru );

II śniadanie: świeże owoce;

Obiad: Zupa ogórkowa z warzywami i ziemniakami zabielana, kartacze z mięsem wieprzowym, surówka z kapusty kiszonej, marchewki ,cebulki i oliwki, kompot jabłkowy z cynamonem;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Mleko, ciasto z owocami ( śliwka; truskawka; jabłko ) własnego wypieku;

Bezml: Herbata zielona z granatem;

 

Czwartek

Śniadanie: Kawa inka na mleku, bułka grahamka / zwykła z masłem, schab wieprzowy własnego wyrobu pieczony w piecu, rzodkiewka;

Bezml: Herbata owocowa;

Obiad: Zupa grochowa z warzywami, kociołek mięsno – warzywny z ziemniakami pieczony w piecu, sałatka z ogórka kiszonego z cebulką i oliwką. lemoniada pomarańczowa;

Podwieczorek: Herbata owocowa z żurawina, paluch pszenny z masłem i twarożkiem serowo – owocowym ( kiwi, malina, banan, borówka );

 

 Piątek

 

Śniadanie: Herbata lipowa, chleb mieszany i razowy, pasta z makreli wędzonej ze szczypiorkiem i majonezem;

II śniadanie: bukiet świeżych warzyw;

Obiad :Zupa kapuśniak  z warzywami i ziemniakami, naleśniki z białym serem pod jogurtowo – owocową pierzynką;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Napój miodowo – cytrynowy, sałatka owocowa ( arbuz, melon, gruszka, śliwka, banan, galaretka owocowa ), chrupki kukurydziane;

Bezml: Herbata z owoców leśnych;

 

 

II TYDZIEŃ

 

Poniedziałek

Śniadanie :Herbata zielona z dziką różą, chleb żytni i razowy z masłem, wędlina drobiowa, papryka;

II śniadanie: suszone owoce;

Obiad: Zupa krupnik z warzywami i ziemniakami zabielany, spaghetti z mięsa wieprzowego z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią, lemoniada cytrynowo - miętowa;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Kakao na mleku, sałatka jesienna ( suszone pomidory, sałata lodowa, ogórek świeży, papryka z oliwą z oliwek), bagietka opiekana z masłem czosnkowo – ziołowym;

Bezml: Herbata lipowa;

 

Wtorek

Śniadanie : Herbata z cytryną, chleb słonecznikowy z masłem, parowki z szynki na gorąco, sałatka z pomidora, keczup;

Obiad: Zupa – krem jarzynowy zabielany z groszkiem ptysiowym, pierogi z mięsem drobiowo – wieprzowym, buraczki na ciepło, kompot jabłkowy z cynamonem ;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Kawa inka na mleku, chleb pszenny z masłem ,ser żółty, jajko i szczypiorek;

Bezml: Herbata miętowa;

 

Środa

Śniadanie: Kakao na mleku, stół szwedzki : w tym dniu dzieci robią same kanapki (chleb pszenny i żytni ,masło, wędlina wieprzowa, ser żółty, jajko, warzywa :papryka śwież , mix sałat., ogórek świeży, kiełki rzodkiewki );

II śniadanie:  świeży owoc;

 Obiad: Rosół z zacierką i zieleniną,  podudzie z kurczaka, pieczone, ziemniaki, bukiet jarzyn gotowanych na parze ( mini marchew, brokuł, kalafior ), kompot malinowy;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek: Herbata rumiankowa, paluch pszenny z masłem, pasta z warzyw pieczonych (papryka, por, marchew, cebula, pietruszka, seler, prażone pestki słonecznika lub dyni ),ogórek kiszony;

Czwartek

Śniadanie : Zupa mleczna z kaszą jaglaną, bułka zwykła z masłem, rolada drobiowa własnego wyrobu, pomidor;

Bezml: Herbata owocowa;

II śniadanie : sok z aronii i jabłek;

Obiad: Zupa pomidorowa z ryżem i świeżym koperkiem zabielana, bitki schabowe w sosie warzywnym, ryż brązowy, surówka z białej kapusty z ogórkiem świeżym, koperkiem i oliwką, kompot owocowy;

Podwieczorek: Herbata zielona z pigwą, chleb żytni z masłem, pasztet drobiowo – wieprzowy własnego wypieku, sałatka jarzynowa własnego wyrobu;

Piątek

Śniadanie: Herbata lipowa, chleb dyniowy i razowy, pasta jajeczna ze szczypiorkiem, rzodkiewką i majonezem;

II śniadanie: chipsy bananowe;

Obiad: Barszcz czerwony z ziemniakami zabielany, rumsztyki rybne z sosem leczo warzywnym, ziemniaki, lemoniada pomarańczowa;

Bezml: Zupa bez zabielania;

Podwieczorek : Mleko, racuszki z jabłkiem własnego wypieku posypane cukrem pudrem;

Bezml: Herbata lipowa;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

↑ góra strony