Co ciekawego u nas dzieje się ...

wczoraj

Zdrowe odżywianie - spotkanie z pracownikiem SANEPIDU

Dnia 13.12.2018 dzieci z grup młodszych i starszych poznały nowe zasady dotyczące piramidy żywieniowej. Wspólnie z pracownikiem SANEPIDU omówiły jakie produkty są najzdrowsze dla prawidłowego odżywiania.

Ubieranie choinki w grupie III

Dnia 10.12.2018 w grupie III dzieci wraz z rodzicami wysłuchały bajeczki pt." O aniołku, który zgubił dzwoneczek", pięknie ubrały choinkę, a na koniec wykonały i zabrały do domy świąteczną gwiazdę.

Teatrzyk w przedszkolu

12.12.2018 przedszkolaki obejrzały świąteczną audycję muzyczną w wykonaniu muzyków. Poznały brzmienie gitary, instrumentów klawiszowych i oboju. Najbardziej ucieszyło je wspólne śpiewanie kolęd.

Mały Sportowiec w grupie III

Do grupy III uczęszcza Zuzia, która od najmłodszych lat systematycznie bierze udział w biegach sportowych organizowanych na terenie Białegostoku. Jej wysiłki i sportowa postawa zostały nagrodzone wieloma medalami. Zuzia jest dobrym przykładem dla swoich rówieśników. Gratulujemy Rodzicom !!!

Wspólne ubieranie choinki-grupa IV

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia dzieci, jak i ich rodzice mieli okazję kultywowania tradycji wspólnego ubierania choinki. Te magiczne popołudnie rozpoczęliśmy od złożenia świątecznych życzeń, zaśpiewania piosenek, a także wspólnej zabawy. Następnie usiedlismy do stolików i zaczęliśmy wycinać, kolorować, kleić, ozdabiać ... czyli tworzyć wspólne "dzieła". Dzieci miały niepowtarzalną okazję do przebywania z rodzicami w ich drugim domu, jakim niewątpliwie jest -przedszkole. Wszyscy z wielkim zaangażowaniem wykonywali proponowane przez nauczycielki ozdoby choinkowe nadając im oryginalny i niepowtarzalny charakter. Myślę, iż ten wspólnie spędzony czas okazał się bardzo owocny i na długo pozostanie w pamięci naszych milusińskich i ich rodziców:)

Ubieranie choinki gr I

BIAŁO - CZERWONA CHOINKA W GR II

"Choinko pachnąca, jak zielony las. My ciebie kochamy, a ty lubisz nas"

ten miesiąc

Nasze Mikołajkowe Słodziaki :) (grupa IV)

,,Uczymy się współpracy i nie tylko :)" - grupa IV

Dzieci z naszej grupy miały już niejednokrotnie okazję zapoznać się z elementami koncepcji Planu Daltońskiego. Już we wrześniu w naszej grupie wprowadziliśmy dyżurnych pełniących różne funkcje np.: dyżurni w łazience, przy stolikach, od zabawek, ale także pomocnika pani. Te dyżury miały za zadanie zmotywować dzieci do większego zaangażowania dzieci w funkcjonowanie grupy, ale także nauczyć samodzielności, odpowiedzialności oraz sumienności. Od początku roku dzieci stopniowo uczyli się współpracy w parach. Najpierw uczyli się chodzić w ,,innych” parach” – tych dotąd nieznanych (co tydzień nowych), co wcale nie było takie łatwe. Ale tydzień za tygodniem … i było widać różnicę w postawie, zachowaniu dzieci. Dzieci coraz bardziej poznawały się, przekonywały się do siebie i z wielkim podekscytowaniem sprawdzali z kim w danym tygodniu będą pracować. Można było zauważyć, że nawet do tej pory mniej znany kolega często okazywał się fajnym, niezwykle pomocnym i życzliwym kolegą. Dzieci wyciągały wnioski ze swojej współpracy, ale przede wszystkim oceniali swoje zachowanie w stosunku do kolegów. Następnie spróbowaliśmy pracować w małych grupach. Rozpoczęliśmy od zabaw tematycznych poprzez prace plastyczne i muzyczne. Jeszcze nie jest to idealne… ale cały czas nad tym pracujemy. Wprowadziliśmy także cotygodniowe zadania do wykonania, które umożliwiają dziecku zaplanowanie swojej pracy. Dziecko samo decyduje, w którym momencie dnia, tygodnia chce dane zadanie wykonać. W ostatnich tygodniach dzieci miały także możliwość pracy według instrukcji, która okazała się dobrym sposobem na skupienie uwagi dzieci, ale także doskonałym sposobem ćwiczenia ich samodzielności. Myślę, że już w tym momencie widać u naszych dzieci większą samodzielność, odpowiedzialność, zaradność… a czyż nie o to nam właśnie chodzi ;)

Mikołajki w I i II gr

Mikołajkowy poranek mijał nam na tańcach, konkursach, wierszykach, piosenkach,.......jedzeniu pysznych ciasteczek, jabłuszek.Doczekalismy się Mikołaja, który przyniósł nam w workach prezenty..

Imieniny Mikołaja!

Straż Pożarna - grupa III i V

Dnia 05 grudnia 2018, dzieci odwiedziły Jednostkę Ratowniczo - Gaśniczą nr 2 w Białymstoku. To wydarzenie było uzupełnieniem wcześniejszego spotkania dzieci ze STRAŻAKIEM.  Dzieci dowiedziały się, że strażacy podczas służby nie mają wolnego czasu. Gdy nie dzieje się nic złego - strażacy są na posterunku, ćwiczą  - na sali gimnastycznej lub siłowni (bo muszą być sprawni i gotowi w każdej chwili do akcji). Zwiedziliśmy także izbę pamięci oraz salę konferencyjno - szkoleniową. Dzieciaki ze zdziwieniem oglądały dawne sprzęty. Przedszkolaki wykazały się wiedzą, zainteresowaniem i szacunkiem dla pracy a raczej służby tych wyjątkowych osób. Na zakończenie oglądaliśmy wozy strażackie i to całkiem z bliska!

Pieczenie ciasteczek w gr II

Króliczki w przedszkolu

30 listopada grupę IV odwiedziły dwa króliczki. Dzieci z całego przedszkola mogły je odwiedzić i poznać jak wygląda nad nimi opieka. Dziękujemy rodzicom za przyniesienie ich do przedszkola.