Co ciekawego u nas dzieje się ...

Przetwory na zimę - grupa V

W tym tygodniu dzieci poznały inny sposób przechowywania żywności na zimę - suszenie. Oczywiście same przygotowały owoce i warzywa do suszenia - mycie, krojenie, układanie na tackach suszarki. Wszystko wykonały doskonale. Przy okazji takiej pracy przypomniały sobie, że suszenie to przecież parowanie! A suszarka działa trochę jak suszarka do włosów:).  Jak łatwo się domyślić na zimę nic nie zostało, bo jabłuszkowe i marchewkowe czipsy okazały się przepyszne! Dzieci obiecały, że od tej chwili będą jadły tylko takie czipsy - WARTO IM W TYM POMÓC.Trzeba będzie coś z tym zrobić - może jakiś dzień JABŁKA? W każdym razie suszarka pozostanie w przedszkolu na dłużej!

Jesienne zabawy gr I

Codziennie bawimy się w naszym przedszkolnym ogrodzie. To jeden z wielu słonecznych dni w tym roku.

W Muzeum Wojska gr. III

Dzieci z grupy III miały okazję uczestniczyć w zajęciu edukacyjnym pt. „Basi i Krzysia podróże w czasie” – namiastka pierwszej lekcji patriotyzmu w Muzeum Wojska. Było to przybliżenie wiedzy na temat własnej ojczyzny, symboli narodowych:  godło, hymn, flaga. Na zakończenie każde dziecko uwieńczyło swój pobyt w muzeum wspólnym zdjęciem koleżeńskim – ja w czasach współczesnych.

Szal pani Jesieni gr II

Dzisiaj byliśmy malarzami, postanowiliśmy namalować szal dla pani Jesieni. Korzystając z pięknego, słonecznego dnia kolorowy szal powstał na podwórku. Przezroczysta folia, farby oraz słoneczna pogoda zapewniły nam dobrą zabawę.

,,Autochodzik" - grupa IV

Wczoraj odwiedzili nas funkcjonariusze ze Straży Miejskiej, którzy przybliżyli nam zasady ruchu drogowego.

Czytanie ,,Bazyliszka" w grupie IV

W ostatnim czasie odwiedził nas przemiły gość - mama Oli Po. Pani Kamila przybliżyła dzieciom przygody ,,Bazyliszka", które niewątpliwie na długo pozostaną w ich pamięci. W ten sposób rozpoczęliśmy akcję ,,Cała Polska czyta dzieciom" w naszej grupie. Zapraszamy pozostałych rodziców do wzięcia udziału w tej akcji :)

,,Kisimy kapustę"- grupa IV

Pani Ala - szefowa kuchni uczyła dzieci, jak należy przygotować kiszoną kapustę. Pani Basia sprawnie poszatkowała kapustę. My próbowaliśmy szatkować marchew. Następnie Pani Ania przyprawiła solą i mocno ugniatała. Na efekt musimy trochę poczekać.

Kolorowe liście gr II

W słoneczny jesienny dzień bawiliśmy się na placu zabaw zbierając kolorowe listki. Wiemy jak wygląda dąb, kasztanowiec, klon, jarzębina.

,,Małe co nie co" w IV grupie

W ostatnim tygodniu września dzieci z IV grupy przywitały jesień dość nietypowo, bo kulinarnie. Oprócz poszerzania swojej wiedzy dotyczącej m.in. pochodzenia owoców
i warzyw, dzieci przynosiły owoce ze swoich domów, powiększając w ten sposób kącik tematyczny w naszej sali. Stąd też trudno było nie wykorzystać tychże ,,darów”;) Dlatego też postanowiliśmy własnoręcznie wykonać sałatkę owocową oraz szaszłyki.  Trzeba było widzieć podekscytowanie, radość dzieci w momencie zakładania fartuchów, brania noża do ręki… no i oczywiście samego krojenia owoców. Po   jakże udanej pracy przystąpiliśmy do degustacji.  Trzeba przyznać – nawet niekoniecznie ulubione do tej pory owoce - smakowały już znacznie lepiej.  Oczywiście nie zapomnieliśmy o naszych kochanych rodzicach, bez których nasze małe kulinarne poczynania, nie miały by miejsca. Nawet oni mieli okazję spróbować naszych szaszłyków przekonując się jak smakuje jesień.

Autochodzik w grupie V

Dzisiaj z panią Martą i panią Agnieszką utrwalaliśmy zasady ruchu drogowego i kulturalnego zachowania się na drogach. Obie panie pracują w Straży Miejskiej  i  przypomniały dzieciom jak wielkie znaczenie dla naszego życia i zdrowia ma właściwe zachowanie się. Dzieci wykazały się dobrą wiedzą. Dziękujemy!

Autochodzik w grupie III

ten miesiąc

W komisariacie młodego policjanta

W komisariacie młodego policjanta przypomnieliśmy podstawowe wiadomości z zakresu bezpiecznego przechodzenia przez ulicę, korzystania z nr alarmowych, poznaliśmy bliżej pracę policji.

Kiszenie kapusty w grupie III

Rach , ciach, ciach obereczka, już kapusty pełna beczka” – dzieci z grupy III w tygodniu warzywnym kisiły kapustę.

Grupa V - kolejne zajęcia w osiedlowej bibliotece!!!

Dzisiaj dzieci miały okazję pracować zupełnie w nowym stylu! W otoczeniu książek można nie tylko czytać, lub oglądać ale także robić książki. "Moja rodzina" to książka którą dzieci dokończyć w domu z członkami własnych rodzin. Jesteśmy ciekawe końcowego efektu:).

Przygotowujemy się do samodzielnego robienia soków - grupa V

Dzisiaj dzieci z najstarszej grupy miały nowe zadanie - zakupić owoce i warzywa na sok. Z panią Elą wybrały się na osiedlowy ryneczek. Każde dziecko samodzielnie dokonało zakupu.Sprzedawcom bardzo dziękujemy za cierpliwość! Po powrocie przedszkolaki poznały zasady wykorzystanie sokowirówki i sposób przygotowania owoców. Pani zaprezentowała sposób wykonania soków ale degustacja była już wspólna:). Kolejny sok dzieci zrobią już samodzielnie. No może prawie samodzielnie.

Dumni z Biało - Czerwonych

Nawet przedszkolaki świętują wielkie zwycięstwo POLSKICH SIATKARZY. Dziś nawet kanapki były BIAŁO - CZERWONE!