Co ciekawego u nas dzieje się ...

wczoraj

,,Mikołaj"- wszystkie grupy

Imieniny Mikołaja - relacja prawie na żywo:)

Grupa I.

przedwczoraj

Projekt bum rurki

W ramach mikołajkowych i świątecznych przygotowań dzieci z grupy III i IV wspólnie wykonały utwór "We wish you a Merry Christmas". Przedszkolaki zagrały na bum rurkach, dzwonkach, janczarach i trójkątach. Nagle zrobiło się bardzo uroczyście i prawie "zapachniało" nam świętami (-:

Kraina Mikołaja gr III

Dzisiaj kolejne zajęcia z ozobotem. Tworzyliśmy trasę w krainie Mikołaja krainie pełnej zabawek i pomocników.

ten tydzień

W oczekiwaniu na święta Bożego Narodzenia - kodujemy w ogólnopolskim wyzwaniu

Przygotujmy się razem z dziećmi na ten radosny czas...a w przygotowania postarajmy się wpleść elementy kodowania, tak, żeby połączyć tradycję z nowoczesnością...będzie więc zakodowany łańcuch choinkowy, zakodowana choinka, renifery, bombki...a nawet świąteczny stół z algorytmem w tle. Mamy nadzieję, że spędzony wspólnie z nami zakodowany grudniowy czas, będzie dla NAs  i Waszych dzieci konstruktywny, radosny i pełen wyzwań. Celem naszego kodowania jest pokazanie, że kodowanie nie jest trudne,będziemy rozwijać logiczne, algorytmiczne myśleniepodczas wspólnej radosnej zabawy. Naszym pierwszym zadaniem było stworzenie kalendarza adwentowego z elementami kodowania. Choinka z kubeczków to pomysł naszych przedszkolaków pod każdą bombką jest zakodowane zadanie na każdy dzień. Bierzemy się do pracysmiley

Przybądź Święty Mikołaju - kodowanie gr V

Przedszkolaki z grupy V kodowały na dywanie. Ich zadaniem było wytłumaczenie Mikołajowi jaką drogą powinien do nich dotrzć ( współrzędne ) oraz co chciałyby od niego otrzymać. Jak się okazało zadanie nie było łatwe,ale daliśmy radę... JUż wiemy co to jest 1A, 2C jak odczytywać współrzędne i jak naprowadzić Mikołaja na trasę w przód, w tył, w bok, w prawo , lewo. Dotarliśmy mam nadzieję że nie pomieszaliśmy jemu drogi i 6 grudnia pojawi się w naszym przedszkolu

Muzyczna opowieść

Historię o zwierzętach mówiących ludzkim głosem opowiedzieli nam muzycy grając na swoich instrumentach. Był w niej śpiewający kotek, chomik grający na flecie, piesek kontrabasista oraz ich właściciel gitarzysta. A czego nas nauczyła ta niezwykła, muzyczna opowieść?... "tego, że trzeba szanować zwierzęta" pięknie odpowiedział  Jaś z grupy V.

Barbórka zakodowana trasa w kształcie Mikołaja gr III

Do naszej grupy zawitały OZoboty - małe, sprytne robociki. Dzieci  szybko się z nimi zaprzyjaźniły i wiedziały jak je obsługiwać. Każdy starał się narysować im trasę wzbogaconą o dowolne kody. Na dzisiejszych zajęciach nasze przedszkolaki dowiedziały się o górnikach, ich pracy i ich święcie oraz o kolorach pióropusza w czapce górnika (czako).

Rytmika z Panią Ulą

02 XII 2019. Rytmika w naszym przedszkolu odbywa się systematycznie od września. Dzieci z chęcią biorą udział w zajęciach z panią Ulą. Dzisiaj te zajęcia były jeszcze fajniejsze niż zawsze. Pani Ula przedstawiła dzieciom OBÓJ oraz magiczne stroiki, które nie tylko czarowały muzykę, ale także zaczarowały dzieci:).

Grupa V w bibliotece osiedlowej

Dzisiaj dzieci z grupy V odwiedziły osiedlową bibliotekę. Obejrzały film pt.: „Świat osób niewidomych i niedowidzących”. Pani Ewa zademonstrowała dzieciom, w jaki sposób powstaje alfabet Brailla, a także  kiedy i jak możemy pomóc osobie niewidomej. Dziękujemy za przybliżenie tego tematu dzieciom oraz za bardzo ciekawe zajęcie.

Czekając na święta- kodujemy biorąc udział w ogólnopolskim wyzwaniu

Dla każdego z nas Święta Bożego Narodzenia to czas spędzony w rodzinnym gronie. Czas radości, czas bycia razem, pachnącej choinki i prezentów. Biorąc udział w wyzwaniu kodowania połączymy tradycję z nowoczesnością.Będziemy tworzyć kodujący kalendarz adwentowy, będzie  zakodowany łańcuch choinkowy, zakodowana choinka, renifery, bombki...a nawet świąteczny stół z algorytmem w tle. Mamy nadzieję, że spędzony wspólnie z nami zakodowany grudniowy czas, będzie dla Nas i Waszych dzieci konstruktywny, radosny i pełen wyzwań.

Quiz wiedzy o zdrowiu i bezpieczeństwie

Dn. 29 listopada 2019 r. odbył się quiz wiedzy o zdrowiu i bezpieczeństwie, w którym udział wzięły dzieci z najstarszych grup wiekowych - grupy IV i V. Celem konkursu było kształtowanie postaw prozdrowotnych, zdrowego stylu życia oraz bezpieczeństwa. Każdy zespół miał do wykonania kilka zadań między innymi: test o zdrowiu, kończenie rymowanki, zagadki smakowe i  zabawy z rówieśnikami. W przerwie wykonywanych zadań starszacy bawili się przy muzyce, a na koniec zajadali owoce i pili owocowy sok. Zaprezentowali również swoje medale zdobyte podczas zawodów sportowych, biegów, turnieju tańca.  Gratulujemy wszystkim przedszkolakom wspaniałej wiedzy i ich osobistych osiągnięć.

Grupa V z wizytą na poczcie

Dn. 27. 11. 2019 r starszacy z grupy V odwiedzili  pocztę. Obserwowaliśmy pracę urzędników, zapoznaliśmy się z różnymi  rodzajami listów, poznawaliśmy czynności, które należy wykonać, aby wysłać list. Następnie kupiliśmy znaczki, nakleiliśmy je na kopertę i wysłaliśmy list do Oli.